2019 Dante Alighieri: Božanska komedija

Dante Alighieri, Božanska komedija, senzorialna izkušnja inspirirana po srednjeveškem delu

 

Že leta težim k oplajanju odra s senzorialnimi elementi in sočasno tudi obratno, k oplajanju senzorialnega jezika z besedilom. Božanska komedija me privlači zaradi svoje sporočilnosti težiti k očiščenju in k dobrem v človeku. Hkrati pa je njena dramska struktura zasnovana kot potovanje, kar je zelo blizu izvedbenim metodam senzorialnega gledališča. Poleg tega v svoji bogati slikovitosti različnih faz, krogov in stopenj v peklu, vicah in nebesih nudi ogromen potencial za senzorialno izkušnjo. Zato tudi ne potrebujemo vsega teksta. Ogromno atmosfer in situacij, ki jih opisuje lahko uprizorimo z zvokom, vonjavami in teksturami ter dotikom ali taktilnimi impulzi. Zato je tudi število publike omejeno, saj gre za osebna izkustva, tako kot je osebno imaginarno potovanje Danteja v spremstvu Vergila.

Na senzorialnem potovanju v 21. stoletju vstopamo v koncept: “Cogito, ergo sum … mislim, torej sem.”

Izhodišče za pot in kontekst Božanske komedije je Placebo koncept kvantne fizike. Gre za misel, ki jo naši možgani proizvajajo, tvorijo pekel, vice ali raj tukaj in zdaj. Da bi izkusili vsa tri stanja bivanja, nam ni treba umreti, doživljamo najhujše tukaj in zdaj. Tudi zato je Divina Comedia za ta čas tako zelo potrebna in nujna; ne kot ideja o posmrtnem življenju, ampak ideja, o bivanju tukaj in zdaj. Vsi dobro poznamo vsa tri stanja duha, v sebi in v svetu. Pekel, Vice in Raj so stanja zavesti.

Dante govori o posmrtnem življenju, saj je zavest edina nematerialna snov, ki gre z nami naprej v posmrtno bivanje, če le-to obstaja. In odvisno od tega, v kakšnem stanju zavesti bomo na koncu življenja (koliko grehov ali dobrega bomo imeli na vesti), takšno bo naše bivanje po smrti

Toda tudi v predstavi ne gre za religiozni Pekel, Vice ali Raj, gre za stanja zavesti, v katerem se nahaja duša, in posledično naše misli in dejanja. Božanska komedija nas vodi do očiščenja. Njena dramska struktura je zasnovana kot potovanje, ki je zelo blizu uprizoritvenim metodam senzoričnega gledališča. Še več, v svoji bogati slikovitosti različnih krogov ponuja ogromno možnosti za senzorično in senzorialno doživetje. To so osebna doživetja. Kot Virgil spremlja Dantejevo zamišljeno potovanje v 14. stoletju, tako senzorialni izvajalci spremljajo obiskovalca predstave.

STRUKTURA UPRIZORITVE

Prvi del dogodka po motivih iz Pekla je popolnoma senzorialen, posodobljen je z aktualnimi problemi, ki označujejo današnjost. Da bi dobili širši vpogled v kolektivno zavedno in nezavedno današnjega časa, smo pozvali širšo javnost k sodelovanju pri javnomnenjski raziskavi kako in koga danes vidimo v različnih krogih Pekla. Prispevek ljudstva je le še utrdil naše razmišljanje in odločitve. Pekel pa kljub vsemu želimo predstaviti na lahkoten in igriv; ne travmatičen način, saj gre za gledališko izkušnjo senzorialnega jezika, kjer je »igrati se« pomemben temelj uprizarjanja in interakcije s publiko, vonji in taktilni impulzi pa orodje potopitve v dogajanje.

Vice so brez Dantejevega besedila, predstavljene so senzorialno in zvočno na simbolni ravni. Raj je prostor refleksije in brezčasnosti, kjer je prisotnega še največ Dantejevega besedila, vendar je dano kot dodatna možnost vzporedne realnosti, ki nam je na voljo v avdio poslušanje na slušalkah. Izbrano Dantejevo besedilo Raja govori predvsem o smislu obstoja in pomenu ljubezni, edini tkanini, ki osmišlja tuzemsko bivanje. V Raju prebiva Beatrice, ki je kot pesniška muza vedno prisotna v vzporednem kozmosu. Raj je prostor počitka in samorefleksije.

 

Dante Alighieri, BOŽANSKA KOMEDIJA (po motivih)

Prevajalca: Alojz Gradnik in Andrej Capuder

 

Koncept, režija, oblikovanje vonjev: Barbara Pia Jenič

Zvočna podoba: Peter Penko

Scenografija Raja: Barbara Pia Jenič, Nataša Skušek

Avtorja reklamnega besedila 8. kroga: Barbara Pia Jenič, Peter Penko

Avtorica motivacijskega besedila 8. kroga: Vesna Hauschild

 

Glas Dante Alighieri (avdio): Tomaž Gubenšek

Glas Beatrice (avdio): Barbara Pia Jenič

Glas motivacijskega govora 8. kroga (avdio): Vesna Hauschild

Glas reklamnega govora 8. kroga (avdio): Barbara Pia Jenič

 

Podoba Beatrice v Raju: Janja Vranjek / Liza Šimenc

Izvajalke in soustvarjalke: Vesna Hauschild, Barbara Pia Jenič, Jerica Majerhold Ostrovršnik, Janja Vranjek (ponovitve 2020)

Vesna Hauschild, Barbara Pia Jenič, Nataša Skušek, Luna J. Šribar, Liza Šimenc, Janja Vranjek (premiera in ponovitve 2019)

Strokovni sodelavec: Dr. Igor Areh

Producentka in vodja projekta: Barbara Pia Jenič

Produkcija: Senzorium Zavod

Za najavo dogodka smo uporabili fotografijo Shutterstock

Projekt je podprla Mestna Občina Ljubljana

Posebne zahvale: Dr. Katerina Vidner Ferkov, anonimni izpolnjevalci ankete, Petra Hrovatin

Premiera 2. december 2019, ponovitvi 16. in 23. december 2019, ob 19h v Muzeju novejše zgodovine.

 

NAVODILA ZA UDELEŽBO NA DOGODKU

  1. Ne sprejemamo oseb pod vplivom drog in alkohola.
  2. Osebam z diagnozo duševnih bolezni ali motenj, ali osebam ki trpijo za intenzivno tesnobo ali imajo težave z zaupanjem, odsvetujemo udeležbo na dogodku, saj jih prvi del dogodka lahko vznemiri.
  3. Pustite svoje parfume doma, predstava ima svoje točno določene vonjave
  4. Predstava traja 60-70 minut, prvih 45 imate prevezo čez oči
  5. Vso garderobo (plašče, jakne, torbe, telefone) pustite v garderobnih boksih s ključavnico, ključ nosite v žepu med dogodkom. Obutev naj bo udobna. Res odsvetujemo visoke pete.
  6. Predstava je primerna le za odrasle osebe
  7. Gre za gledališko predstavo, na igriv, simboličen in senzorialen način so kreirane tudi težke vsebine. Četudi se ponekod zdi da ste umazani, vas ne bomo ne kakorkoli poškodovali ali umazali niti vas, niti vaše obleke.
  8. Predstava nima odrsko nastopajočih; glavni akterji ste vi publika, zato tudi na koncu ni poklona nastopajočih.
  9. Iz Pekla, Vic ali Raja odidete ko in če želite kadarkoli in končate potovanje ko želite.
  10. Za raziskavo in razvoj senzorialnega gledališča v Sloveniji in v svetu, so vaši pisani komentarji  in vtisi ob koncu predstave zelo zaželeni.

 

Buon Voyage <3

ODZIVI  MEDIJEV

 

2019 Gledalec z zavezanimi očmi, Dnevnik, Gregor Butala, 6. februar

2019 Skozi Pekel vas pelje z mehko rokoMetropolitan, Katja Štingl, 3. februar

2019 Božanska komedija gledališča Senzorium,  Kultura RTVSLO, Meta Česnik, 20. december

2019 Ena ura pekla po lastni izbiri, Zdravo Slovenija, Katerina Ferkov, 7. december

ODZIVI  PUBLIKE