2020 Lalabajke

 

Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote

 

 

»A neko uro se je prebudila Beseda,
sproščevalka čudotvorna,
ki sta vihar in ogenj ji pokorna,
in vsega me do dna je presvetlila.«

(O pesmi, Novembrske pesmi, 1936)

 

Tako se glasijo verzi pesnika, pisatelja, dramatika, esejista, literarnega kritika in prevajalca Mirana Jarca, čigar 120. obletnico rojstva obeležujemo prav v letu 100-letnice novomeške pomladi. Vse svoje žal prekratko življenje je bil zavezan čudežni moči Besede, ki ne le očiščuje in odrešuje, temveč spreminja svet.

Ob tej priložnosti smo priredili recital besedil Mirana Jarca v izvedbi zavoda Senzorium v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje Ljubljana. Nastopili so: Barbara Pia Jenič, Ivan Peternelj, Staša Erbežnik, Alenka Fetih in Bogdan Andrejašič. Z recitalom smo počastili obletnico rojstva Mirana Jarca in hkrati odprli razstavo pred knjižnico z naslovom Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote.

avtorski koncept zgodbe z vonjavami Lalabajke: Barbara Pia Jenič

 

LALABAJKE
Režijski pristop Lalabajk temelji na temnem prostoru kjer bralci niso vidni, lahko slišimo le njihov glas. Scenografija nudi velike udobne blazine, ki poslušalcem omogočajo, da se udobno namestijo in sprostijo. Le v tem stanju telesa in duha lahko poslušalci svobodno potujejo po notranjih podobah ki jih ponujajo zgodbe. Koncept Lalabajk uporablja tudi vonjave, ki obiskovalcem omogočajo intenzivnejšo potopitev v zgodbo. Poltema in vonjave sprostijo pot spominu in domišljiji. Besede dobivajo podobe, vonjave nas vodijo skozi prostor in čas.

Lalabajke se lahko izvajajo tudi v odprtih svetlejših prostorih, odvisno od naročnikovih potreb.